O tara fara privatizari produce haos: acest studiu arata de ce apar presiunile politice

Numeste-l dezinteres total al politicianului roman daca vrei sau socialism curat. Pentru mine asa arata un esec pe linie al guvernantilor in economie: in afara de listari, de sase ani statul nu mai reuseste sa privatizeze nimic. De la vanzarea Automobile Craiova catre Ford, in 2007, guvernantii nu au mai reusit sa privatizeze vreo companie importanta din portofoliu.

Pledez constant pentru un amestec al statului cat mai mic in economie in conditiile in care privatizarea companiilor de stat ar fi fost singura solutie prin care am fi evitat cresterea taxelor in 2014. Daca exista o actiune economica de care guvernantii fug, aceasta este privatizarea firmelor la care statul este actionar. Tocmai ce am lecturat un studiu care nu face cinste trio-ului de premieri ai Romaniei din ultimii ani: Emil Boc, Mihai Razvan Ungureanu si Victor Ponta.

La nivelul UE, majoritatea guvernelor spun ca vor sa vanda o serie intreaga de companii de stat, de la aeroporturi la retele si distribuitori de electricitate. Zis si facut. Incasarile totale din privatizari au crescut anul trecut la 37,63 miliarde dolari, comparativ cu 26,37 miliarde dolari stransi de guverne in 2011, se arata in raportul Privatisation Barometer – un proiect comun al KPMG si al institutului italian de cercetare Fondazione Eni Enrico. Semn ca privatizarile isi revin, dar nu si in Romania, unde anularea sau amanarea acestora a devenit obisnuinta in ultimul deceniu, cand guvernele au esuat in piata cu vanzarea actiunilor companiilor de stat si, prin urmare, au refuzat sa reduca amploarea statului.

In culisele luptei politice se ascunde un guvern incapabil si lipsit de dorinta de a pune in practica privatizarea, singura cale de urmat pentru a scapa de activele statului, Posta Romana, CFR Marfa, Cuprumin etc., gauri negre care a fost pentru multi o sursa de capusare. Mai mult, chiar nu inteleg de ce este nevoie sa avem banci de stat, cum sunt CEC Bank si Eximbank, in conditiile in care oficialii BNR recunosc existenta antreprenoriatul politic dependent de "robinetul" institutiilor financiare in care guvernul este actionar. Directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat, intrebat despre presiuni din partea unor politicieni la adresa CEC Bank, ca aceasta "este o banca de stat si probabil astfel de lucruri se intampla in orice tara din lume in care statul are participatii". Completarea de mai jos deconspira realitatea unui sistem venal creat de stat.

E banca de stat si probabil ca astfel de lucruri se intampla in orice tara din lume in care statul are participatii intr-o banca. De asta este si dorinta de a o privatiza, s-a incercat privatizarea tocmai pentru a limita presiunile astea. (Nicolae Cinteza, BNR).

Guvernantii nostri au aratat anul acesta prin "Odiseea CFR Marfa" ce inseamna o privatizare tipic romaneasca, in care au mimat privatizarea cu jumatati de masura. Spre comparatie, guvernul Poloniei a finalizat cu succes vanzarea transportatorului feroviar de marfa PKP Cargo. Peste 24.000 de mici investori polonezi si-au pus la bataie economiile pentru a subscrie in cea mai mare oferta publica (IPO) desfasurata in acest an pe Bursa din Varsovia, iar rezultatele de anul trecut propulseaza Polonia in topul tarilor pro-piata libera, asa cum rezulta din clasamentul de mai jos.

In discutiile pe tema privatizarii din Romania am vazut o serie de paradoxuri in ultimii doi ani, iar cel mai frapant este, in opinia mea, ca, desi traim vremuri cand privatizarea marilor companii cunoaste la noi un ritm mai lent decat in alte tari, in dezbaterea publica domina argumentele ca privatizarea nu ar trebui fie o prioritate a guvernantilor. Zis si facut: daca Executivul Boc si-a dat doctoratul anti-proprietate privata cu zero privatizari incheiate in perioada guvernarii, echipa lui Victor Ponta se “lauda” cu esecul urias Oltchim si cu recentul insucces CFR Marfa. In Romania lipseste o politica sanatoasa de privatizare care sa ia in considerare activitatea antreprenoriala.

Ce nu inteleg guvernantii e faptul ca "privatizarea completa necesita trecerea totalitatii drepturilor de proprietate asupra muncii, pamantului, si a capitalului in mainile indivizilor" (vezi Jeffrey M. Herbener). In lipsa acestei strategii care incurajeaza economia de piata, avem socialism, adica control guvernamental asupra activitatilor economice, si, implicit, presiuni din partea unor politicieni la adresa unor institutii ca CEC Bank. Numeste-o nepasare totala a politicianului roman daca vrei. Pentru mine e simplu: proprietatea de stat duce obligatoriu la haos complet, vasazica spectacolul pe care il urmarim de doua saptamani incoace pe tema creditului luat de la CEC Bank de fiica unui presedinte.

Setari Cookie-uri