Central Europe Stock Exchange, grupul care opereaza pietele de capital din Viena, Budapesta, Ljubliana si Praga, este interesata sa cumpere alte burse din Europa Centrala si de Est, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) fiind una dintre posibilele tinte, scrie CNBC. Conducerea operatorului bucurestean spune ca nu a primit nicio oferta concreta de la Viena si ca scopul principal ramane dezvoltarea pe cont propriu, in perioada urmatoare.
Michael Buhl, CEO-ul CEE Stock Exchange, a declarat ca bursele din Bucuresti si Sofia reprezinta principalele obiective pentru viitoarele achizitii, grupul vizand insa si pietele din Balcani si fostele tari iugoslave.

Purtam din cand in cand discutii informale cu ei (n. red. Bucuresti)”, spune Buhl, care adauga insa ca pentru moment nu au existat negocieri concrete cu BVB, piata detinuta de brokerii si bancile din Romania, si unde drepturile de vot in AGA sunt restrictionate la maxim 5%.

Colaborarea BVB cu Bursa din Viena dureaza de cativa ani, atat pe partea de diseminare de date, cat si pe indicele comun pe care il avem. Oficialii BVB spun ca austriecii nu au facut o oferta concreta, nu au facut niciun pas pentru a intra in actionariatul BVB.

In plus, legislatia romaneasca nu permite detinerea a mai mult de 5% din capitalul social, lucru ce ar impiedica Bursa din Viena sa intre in actionariatul BVB, mai ales ca politica austriecilor este sa cumpere pachete majoritare.

„Este foarte bine ca exista interes, BVB are potential ridicat de dezvoltare. Dar pana acum nu s-a discutat nimic concret despre o eventuala preluare de catre Bursa din Viena. Targetul nostru ramane sa ne dezvoltam pe cont propriu in urmatoarea perioada”, a declarat Valentin Ionescu.

Si presedintele BVB, Stere Farmache, a accentuat ideea ca nu s-au purtat niciun fel de discutii concrete pe tema unei eventuale integrari a operatorului in CEE Stock Exchange Group.

„Avem o colaborare buna cu bursa din Viena, dar nu am primit nicio oferta. Cred ca BVB are un potential ridicat de crestere, pe care trebuie sa il exploram la maxim. Dupa ce vom atinge o masa critica, ne vom putea gandi si la eventuale aliante strategice. Nu excludem aceasta varianta in viitor, dar acum ne concentram pe dezvoltarea pietei, ce poate atinge dimensiuni importante”, a declarat Farmache pentru wall-street.ro.

Presedintele BVB a mai spus ca piata locala are sanse mari sa ajunga la niveluri comparabile cu marile burse din regiune.

In Bulgaria, Guvernul inca detine 50% din bursa insa planuieste sa o privatizeze complet.

„Dupa ce aceasta procedura este demarata, in mod sigur am fi interesati”, a declarat Buhl.

Noile achizitii ar putea sa ajute CEE Stock Exchange Group in competitia cu Bursa din Varsovia. Piata poloneza este cunoscuta pentru strategia de a atrage companii din alte tari, precum Ucraina, Belarus sau Georgia, in detrimentul cumpararii directe a unor operatori bursieri straini.

Buhl considera insa ca grupul pe care il conduce are un plan pentru dezvoltare mai bun, listarea pe o bursa straina neaducand indeajuns de multa lichiditate in piata dupa ce entuziasmul IPO-ului se evapora. Bursa din Varsovia a reusit recent sa atraga o serie de companii mici si mijlocii din fostul spatiu sovietic.

“Cred totusi ca grupul nostru este mai atractiv. Avem companii si o lichiditate mai mare”, a declarat Michael Buhl.



Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri