Pentru majoritatea dintre noi locuinta ar trebui sa reprezinte o oaza de liniste si relaxare, sa fie sinonima cu evadarea din stresul cotidian. Astazi, mai mult ca niciodata, se manifesta o nevoie pregnanta de detinere a unui spatiu personal care, prin modul de amenajare, sa aduca linistea si echilibrul atat de necesare pentru reincarcarea bateriilor dupa o zi obositoare de munca.
Nu e nevoie sa locuiesti intr-un zgarie-nori pentru a te rasfata cu o minunata priveliste asupra orasului, pentru a te simti mai aproape de stele sau de razele soarelui, mansarda este substituentul perfect al luxoaselor penthouse-uri.

In Bucuresti, cea mai mare parte din mansardele existente sunt localizate in zonele istorice, cu o arhitectura deosebita, fapt ce a determinat cresterea interesului pentru aceste spatii. De asemenea, noile proiecte rezidentiale de case si vile construite la periferia capitalei sunt prevazute cu etaj mansardabil.

Cel mai bun barometru pentru trendul ascendent pe care se inscrie apetitul romanilor pentru acest tip de locuinta este cererea pentru ferestre de mansarda, care a cunoscut o evolutie exponentiala, datorita boom-ului din real-estate, cresterii cererii de locuinte, a puterii de cumparare si nu in ultimul rand, datorita cresterii economice inregistrate in ultimii cinci ani in Romania.

"Cererea pentru acest tip de locuinta vine in principal din partea tinerilor, oameni cu o viziune originala asupra vietii, persoane boeme, artisti, designeri, arhitecti care au nevoie de un spatiu special, original si stiu cum sa-l decoreze si sa-l organizeze", evidentiaza Andreea Hamza, Senior Broker Residential Colliers International.

Putem vorbi chiar de un trend in materie de mansarde sau mansardari, foarte simplu de urmarit, de altfel. „Numai daca mergem la departamentele de urbanism din cadrul primariilor, acolo unde se elibereaza autorizatiile de constructie, vom vedea ca majoritatea locuintelor ce se construiesc acum in Romania utilizeaza si spatiile de sub acoperis, considerate pana nu demult „cenusaresele” caselor. Este deja o stare de normalitate si credem ca pe viitor vor lua amploare mansardarile de blocuri, reprezentand o buna solutie pentru satisfacerea cererii mari de locuinte, in conditiile in care preturile terenurilor cresc exponential”, este de parere Cornel Costache, Regional Manager Velux Romania.

Mai trebuie subliniat faptul ca intre mansarda si clasica locuinta, exista diferente relativ mici la pretul/mp. „Totusi, pretul pe mp/construit in cazul mansardelor este usor mai ridicat din cauza costurilor aditionale pe care le presupune amenajarea sa”, precizeaza
Adrian Tibichi, Research Coordinator, Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Un spatiu de locuit nonconformist, mansarda pastreaza insa utilitatea unei resedinte. Fie ca aveti nevoie de o camera de oaspeti suplimentara, o bucatarie sau un dormitor, solutia se gaseste la nivelul mansardei. „Mansarda poate fi definita ca spatiul de locuit cel mai atragator dintr-o locuinta, departe de zgomotul produs de activitatile cotidiene, un spatiu interesant, cu o atmosfera speciala, generos in lumina naturala”, sustine reprezentantul Velux Romania.

„Mansarda ofera un alt tip de locuinta si un alt stil de viata, care te scoate din cotidian”, subliniaza si Tibichi. „Datorita acestui fapt, clientii care isi achizitioneaza astfel de proprietati prefera o amenjarea nonconformista. In cazul vilelor care au ultimul etaj mansardat, acesta este fie amenjat ca „spatiu de joaca” pentru copii, fie ca un „hobby room” pentru proprietarul vilei”, adauga acesta.

„Un avantaj pe care il ofera mansarda fata de spatiile de locuit conventionale il reprezinta posibilitatea de a compartimenta spatiul, acesta fiind livrat prin constructie de tip open space”, continua Tibichi.

Si sa nu uitam ca spatiul exista deja, nu trebuie decat amenajat pentru a deveni locuibil. „In general, utilizarea la maxim a potentialului de spatiu disponibil la mansarda este mult mai avantajoasa financiar decat realizarea unei constructii noi sau a unei anexe”, sustine reprezentantul Velux Romania.

Desi amenajarea unei astfel de locatii „presupune costuri ridicate in ceea ce priveste climatizarea, instalatiile, izolatiile etc”, conform consultantului Coldwell Banker, nu trebuie sa pierdem din vedere doua lucruri extrem de importante. In primul rand faptul ca se economiseste terenul necesar unei constructii noi, iar apoi ca mansardarea inseamna costuri mai reduse si timp de executie a lucrarii mai mic fata de constructia propiu-zisa a unei locuinte.

Cel mai vizibil dezavantaj al acestui tip de locuinta este chiar „eficientizarea spatiului, atat prin elementele de sustinere, cat si prin inclinatia tavanului”, concluzioneaza Tibichi.

Un strop de istorie...

Mansarda, denumita dupa arhitectul francez Jules Hardouin-Mansart, a fost implementata pentru prima oara la inceputul secolului al 16-lea la palatul Louvre, devenind o caracteristica a arhitecturii Renasterii Franceze, fiind ulterior preluata si in constructiile Victoriene din Europa si America.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri