Comisia Europeana a anuntat joi ca si-a revizuit, in scadere, prognozele de crestere pentru zona euro si Uniunea Europeana, atat pentru 2019 cat si pentru 2020, pe fondul incertitudinilor existente la nivel mondial, arata previziunile economice de iarna publicate joi de executivul comunitar.

Conform acestor previziuni, se preconizeaza ca PIB-ul din zona euro va creste cu 1,3% in 2019 si cu 1,6% in 2020 (in conditiile in care in previziunile din toamna se estima o crestere de 1,9% in 2019 si un avans 1,7% in 2020). De asemenea, previziunile de crestere a PIB-ului in UE au fost revizuite in jos, la 1,5% in 2019 si la 1,7 % in 2020 (fata de 1,9% in 2019 si 1,8% in 2020 cat se prognoza in toamna), conform Agerpres.ro.

"Potrivit estimarilor, economiile tuturor tarilor UE vor continua sa creasca in 2019, ceea ce inseamna mai multe locuri de munca si mai multa prosperitate. Totusi, previziunile noastre sunt revizuite in scadere, in special pentru cele mai mari economii din zona euro. Acest lucru reflecta factori externi, cum ar fi tensiunile comerciale si incetinirea activitatii economice de pe pietele emergente, in special in China. Apar din nou, in unele tari din zona euro, ingrijorari legate de corelarea dintre datoria suverana si banci si de sustenabilitatea datoriei. Posibilitatea unui Brexit haotic da nastere unor motive suplimentare de incertitudine", a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Potrivit executivului comunitar, activitatea economica a scazut in intensitate in al doilea semestru al anului trecut, cresterea comertului mondial a incetinit, incertitudinile au subminat increderea, iar productia din unele state membre a fost afectata de factori interni temporari, precum perturbarile legate de productia automobilelor, tensiunile sociale si incertitudinile legale de politica bugetara. Drept rezultat, cresterea produsului intern brut (PIB) atat in zona euro, cat si in UE a scazut de la 2,4% in 2017 la 1,9% in 2018 (previziunile din toamna mizau pe un avans de 2,1% pentru UE28 si zona euro).

"Dupa ce a atins nivelul maxim in 2017, ritmul de crestere a economiei UE va continua sa incetineasca in 2019, ajungand la 1,5%. Aceasta incetinire va fi mai pronuntata decat se preconiza in toamna trecuta, in special in zona euro, din cauza incertitudinilor care planeaza asupra comertului mondial si a factorilor interni care afecteaza economiile noastre cele mai mari. Fundamentele economiei europene raman insa solide si cresterea ar trebui sa se relanseze treptat in a doua jumatate a acestui an si in 2020", a declarat comisarul pentru afaceri economice si financiare, Pierre Moscovici.

In ceea ce priveste evolutia inflatiei, avand in vedere ca estimarile privind pretul petrolului pentru acest an si anul viitor sunt mai scazute acum decat in toamna, se preconizeaza ca inflatia din zona euro va scadea pana la 1,4% in 2019, iar apoi va creste usor la 1,5% in 2020. Pentru UE, se preconizeaza ca inflatia va fi, in medie, de 1,6% in acest an si va creste pana la 1,8% in 2020.

Comisia Europeana subliniaza ca perspectivele economice prezinta un nivel ridicat de incertitudine, iar previziunile sunt expuse unor riscuri de evolutie negativa. Tensiunile comerciale, care afecteaza de ceva timp perceptia generala asupra economiei, s-au atenuat intr-o anumita masura, dar raman un motiv de ingrijorare. Este posibil ca economia Chinei sa incetineasca mai brusc decat se preconizase, iar pietele financiare globale si multe piete emergente sunt vulnerabile la schimbari bruste ale perceptiei riscului si ale asteptarilor in ceea ce priveste cresterea. Pentru UE, procesul 'Brexit' ramane o sursa de incertitudini.

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri