Organizarea Jocurilor Olimpice a ridicat la extrem nivelul de stres al britanicilor in ceea ce priveste securitatea. Este evident acest lucru, odata ce au decis sa monteze scuturi anti-aeriene pe acoperisuri, au mobilizat mai multe trupe la sol si spera ca personalul aeroporturilor nu va declansa o greva spontana inainte de inceperea evenimentului.
Dar, exista si alte amenintari impotriva carora organizatorii nu se pot apara singuri. Si asiguratorii sunt constienti de acest lucru, scrie Insure.com.

Ce se intampla, de exemplu, daca o furtuna solara arde circuitele satelitilor din spatiu care transmit Jocurile Olimpice la nivel global? Ecranele televizoarelor, smartphone-urile si alte dispozitive portabile vor inceta sa functioneze; publicitarii ar pierde miliarde de dolari si un procent estimat de patru miliarde de oameni care vor urmari evenimentul din tarile participante ar fi extrem de furiosi.

Allianz: Fiti pregatiti pentru un val de pene de curent in 2012!"Televizoarele din intreaga lume s-ar putea stinge cat ai clipi in timpul Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012", spune cotidianul Daily Mail, citand fizicieni. "Activitatea solara urmeaza sa atinga varful unui actual ciclu de 11 ani, chiar in timpul Jocurilor Olimpice". Acelasi cotidian mentioneaza ca organizarea acestui eveniment i-a costat pe britanici peste 9 miliarde de lire sterline. Este de asteptat ca furtunile sa isi intensifice activitatea, daca tinem cont de fecventa de aparitie.

Potrivit studiului „Power blackouts pose a growing challenge”, un viitor ciclu de furtuni solare pot duce la deteriorarea transformatoarelor electrice si ameninta infrastructura energetica, si asa vulnerabila, din intreaga lume, provocand pierderi economice de sute de miliarde de euro.

"Inca operam cu o retea proiectata in ultimul secol pentru distributia energiei electrice de la centrale la utilizatorul final. Astazi, reteaua electrica trebuie sa faca fata si unor noi provocari. Sursele de energie regenerabila, cum ar fi energia solara si eoliana, genereaza un impact negativ din ce in ce mai mare, deoarece disponibilitatea acestora variaza considerabil. De asemenea, cu cat retelele de energie sunt tot mai interconectate, o pana de curent dintr-o regiune poate declansa un efect de domino", spune Michael Bruch, Allianz Risk Consulting.

Un studiu similar al Zurich Services Corp din 2010 si denumit "Solar Storms: Protecting Your Operations Against the Sun's 'Dark Side," arata ca furtunile solare si petele solare ar putea deteriora comunicatiile pe o regiune intinsa, lasand o amprenta puternica.

Nu toata lumea este insa de acord cu privire la cat de grave pot deveni lucrurile. Activitatile solare intense apar in cicluri si cea curenta urmeaza unei perioade de latenta. Atunci cand soarele este activ peste masura, poate arunca in spatiu miliarde de tone de material radioactiv si magnetic.

Daunele potentiale genereaza ingrijorare in industria internationala de asigurari si reasigurari, conform ISO, o companie din New Jersey care elaboreaza statistici, ofera servicii actuariale, de subscriere si ofera informatii asiguratorilor. Un articol ISO, intitulat "O avertizare timpurie a riscurilor din spatiu" ofera mai multe informatii despre potentialul daunator al furtunilor solare.

Atmosfera Pamantului, in general, ne protejeaza impotriva radioactivitatii, chiar daca se crede despre eruptiile solare ca au provocat o pana de curent de lunga pentru Hydro-Quebec, o companie de utilitati publice, in anii 1980. Dar, sateliti care inconjoara pamantul si leaga comunicatiile din intreaga lume sunt extrem de vulnerabili la aceste evenimente solare. O furtuna solara a doborat un satelit japonez in valoare de 200 milioane de dolari in anul 2000.

Liniste totala, sub amenintare terorista


Asiguratorii si Comitetului International Olimpic (CIO) nu au oferit detalii cu privire la suma asigurata pentru evenimentul de la Londra din acest an. Unul dintre cei mai mari brokeri internationali de asigurare, Marsh & McLennan, a recunoscut totusi ca ofera asigurare pentru CIO in acest sens, dar a refuzat alte comentarii cu privire la subiect.

De fapt, ca urmare a amenintarii atacurilor teroriste, asiguratorii Jocurilor Olimpice au semnat acorduri de confidentialitate, pentru a nu divulga date despre clienti sau sume asigurate. Nici un asigurator nu poate uita bombardamentele de la Atlanta in 1996, sau acel septembrie negru cand 11 atleti israelieni au fost ucisi la Jocurile Olimpice de la München din 1972.

Asadar, chiar daca suma totala asigurata pentru CIO nu a fost dezvaluita, din motive destul de evidente, este, probabil, mult mai redusa decat ceea ce reteaua de televiziune NBC ar pierde in cazul in care transmisiile prin satelit ar esua in timpul Jocurilor Olimpice curente. NBC a achizitionat drepturile de transmisie atat de la Jocurile Olimpice de iarna din 2010 si cele de vara din acest an pentru suma de 2 miliarde de dolari. Evenimente ar putea fi retransmise, dar suspansul ar fi pierdut, impreuna cu o mare parte din audienta sa.

Groupama ii asigura pe olimpicii romani

Groupama Asigurari si Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR) au semnat un parteneriat, la sfarsitul lunii iunie din acest an, prin care compania franceza devine asiguratorul oficial al COSR si al echipei care va reprezenta Romania la Jocurile Olimpice de la Londra.

Parteneriatul semnat de Groupama cu COSR include mai multe componente, printre care asigurarile auto, asigurarea cladirilor si bunurilor COSR si in special asigurarea intregii echipe care va reprezenta Romania la Jocurile Olimpice, pe tot parcursul deplasarii la Londra.

Valoarea primei anuale de asigurare se ridica la 72.000 de euro, potrivit declaratiilor lui Francois Coste, director general Groupama Asigurari, iar acoperirea este una globala, sportivii nefiind asigurati individual. La Jocurile Olimpice de la Londra din acest an, echipa Romaniei va fi compusa din peste 100 de sportivi, cu o delegatie de 150 de persoane.

Contractul dintre cele doua entitati este sub forma de barter, prima de asigurare fiind suportata exclusiv de Groupama. In acelasi timp, logo-ul companiei de asigurari insoteste imaginea COSR la fiecare eveniment, in calitate de partener. Realizarea acestui parteneriat a fost posibila companiei de brokeraj in asigurari si reasigurari Gras Savoye Romania, in calitate de partener Groupama.



Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri