Doar 29% dintre romani au economisit in 2008, pentru a-si asigura un sprijin financiar sigur pentru viitor, in timp ce doar 4% au economisit peste 1.500 de euro pe an, potrivit rezultatului studiului desfasurat de Henley Centre Headlight Vision pentru Aviva.
Contextul economic international i-a pus pe ganduri pe majoritatea romanilor, insa putini sunt cei care au si actionat in concordanta.

Studiul arata ca cei mai prevazatori sunt bucurestenii si dobrogenii, 38% si respectiv 35% declarand ca au facut economii pentru situatiile neprevazute, iar pe primul loc in topul regiunilor care nu economisesc se afla locuitorii Moldovei - 75% nu au economisit si nici nu planuiesc sa isi schimbe comportamentul in viitorul apropiat.

„Dintre putinii romani care si-au pus banii deoparte, doar 7% au reusit sa economiseasca cel mult 100 euro/an. In acelasi timp, doar 4% dintre respondenti au declarat ca au reusit sa puna de-o parte peste 1.500 euro/an, peste 10% dintre acestia fiind bucuresteni”, precizeaza studiul.

Motivele principale care ii impiedica pe romani sa economiseasca se refera la faptul ca nu isi pot permite (64%), creditele pe care le au in prezent sunt prea mari (18%), lipsa increderii in produsele financiare (13%), riscul de a-si pierde banii investiti (12%) sau faptul ca prefera mai mult sa cheltuiasca banii decat sa-i economiseasca util (7%).

In ceea ce priveste viitorul, studiul spune ca cei mai optimisti raman tinerii cu varsta cuprinsa intre 25-34 de ani, 35% dintre acestia considera ca situatia se va schimba in bine si ca vor avea posibilitatea de a pune bani deoparte pentru situatii neprevazute.

“Dintr-un studiu realizat anterior de Aviva, a reiesit faptul ca romanii ar fi economisit mai mult daca anticipau criza. Astfel, indiferent de contextul economic international sau de perioada din an, oamenii au cautat dintotdeauna sa se protejeze de factori nefavorabili, fie ca este vorba despre cei financiari - inflatia, sau cei care tin de situatii neprevazute - somajul, pierderea capacitatii de munca sau alte situatii neprevazute”, spune Shah Rouf, CEO Aviva Romania.

El mai spune ca cei mai multi oameni stiu ce trebuie sa faca, insa foarte putini sunt cei care actioneaza in concordanta si asta pentru ca in Romania cei mai multi oameni nu au inca o educatie financiara solida.



Seful Aviva Romania crede ca cei mai castigati sunt cei care vor sti sa profite de oportunitatile oferite de astfel de perioade si sa le foloseasca in avantajul personal - investind sume mici in produse de asigurari unit-linked care, in aceste momente, au preturile jos, profitand astfel de cresterea veniturilor in perioadele urmatoare.

“Stim din experienta noastra ca oamenii nu planuiesc sa esueze, dar esueaza in a planifica. Iar in acest moment, Aviva ii poate sprijini pentru a maximiza oportunitatile oferite de cele mai mici preturi ale unitatilor de fond din ultimii ani“, a adaugat Shah Rouf.

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri