Ritmul ridicat de crestere a importurilor, cu mult peste cel al exporturilor, este cel mai mare risc asupra stabilitatii financiare, si in crestere, identificat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Cresterea economica a Romaniei din ultimii ani, bazata pe consum, in detrimentul investitiilor, a dus “la crearea de locuri de munca in strainatate”, spun specialistii BNR. Care sunt solutiile?

Economia Romaniei a crescut, in ultimii ani, in medie cu 4,6% pe an, mult peste media ratelor de crestere din tarile membre ale Uniunii Europene, respectiv 2,1% pe an.

“Acest ritm de crestere impresionant, care a contribuit la diminuarea decalajului fata de media UE, a fost asociat cu cresterea consumului in dauna investitiilor, mai ales in dauna investitiilor publice”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a Raportului asupra Stabilitatii Financiare.

Potrivit acestuia, cresterea economica a fost legata “nefericit” de o dinamica importanta a importurilor, cu efecte negative asupra echilibrului balantei externe.

"La deficitul extern nu se poate minti"

“La echilibrul extern nu se poate minti. Cand dai prea mult, se vede aici. Pe plan intern ne mai putem amagi, dar deficitul extern este imbatabil. Necazul este ca atunci cand il vezi, s-ar putea sa fie prea tarziu”, a precizat Isarescu.

In ultimii 5 ani, importurile s-au situat in permanenta cu mult peste exporturi, ca ritm de crestere (si exporturile au crescut, dar mai incet).

Concluzia raportului este ca cea mai importanta provocare economico-financiara in perioada urmatoare este temperarea deficitului extern, spune guvernatorul BNR, cu atat mai mult cu cat, la nivel regional, Romania reprezinta o exceptie. Romania a avut, in 2018, un deficit de cont curent de 4,5% din PIB (care poate fi considerat tolerabil comparativ cu 14% in 2018, insa a crescut accelerat de la aproape 0 in 2014).

“In trei ani ne-am grabit sa stricam ce s-a obtinut anterior”, a atras atentia Isarescu.

Prin comparatie, Cehia si Ungaria au surplus de cont curent, iar Polonia un deficit redus.

“E bine ca avem crestere economica, dar sa vedem cum o obtinem si cum putem sa o mentinem, pentru ca daca vom continua in aceasta maniera, mai devreme sau mai tarziu va trebui sa facem o corectie, iar corectia costa si este dureroasa”, a punctat guvernatorul BNR.

Care este solutia?

Care este solutia pentru o reechilibrare sustenabila a balantei externe? Aceasta terebuie sa contina doua componente esentiale, spune guvernatorul: priam este de natura fiscala, pentru a reduce deficitul bugetar pentru a atinge obiectivul pe termen mediu (MTO): a doua consta in accelerarea reformelor structurale, acelea care duc la cresterea productivitatii si faciliteaza competitivitatea productiei si industriei romanesti.

“Acesta este fundamentul pe care se poate aseza o crestere sustenabila a ofertei interne, care sa satisfaca o parte tot mai mare a cererii interne care sa reduca treptat deficitul extern”, a subliniat Mugur Isarescu. Acesta a reamintit ca nu urmareste oprirea cresterii economice, ci sustenabilitatea acesteia (sa nu se bazeze pe importuri).

“Ne ambitionam sa cream locuri de munca in strainatate. Asta se intampla cand stimulam prea mult cererea, adica mai mult decat poate sa dea economia nationala”, a mai spus seful BNR.

Solutiile sunt bine cunoscute de toti factorii de decizie, ele fiind cuprinse in Planul national de adoptare a euro, elaborat si cu sprijinul BNR si asumat de autoritati.

“Nu trebuie sa cautam prea mult si prea departe ce avem de facut. Acolo este scris negru pe alb ce trebuie facut sa nu se adanceasca acest deficit si apoi sa il reducem”, a mai explicat guvernatorul BNR.

Acesta a subliniat ca reducerea deficitului nu se poate realiza peste noapte (dupa criza a durat cam 5 - 6 ani, pentru ca deficitul este mult mai mare, iar corectia a fost dureroasa), dar abordarea acestei probleme este esentiala.

Care este mesajul raportului? “Este esential ca Romania sa evite dezechilibrele macroeconomice majore, sa priveasca cu toata seriozitatea chestiunea echilibrelor macroeconomic si financiar si sa accelereze reformele structurale, cu efecte inclusiv asupra sectorului bancar si a cresterii creditarii”, a mentionat Mugur Isarescu.

OUG 114 modificata, mai degraba o solutie de avarie

Al doilea risc sistemic identificat de BNR este legat de instabilitatea legislativa, de asemenea ridicat si in crestere. Adoptarea OUG 114/2018, peste noapte si fara consultari si seria initiativelor declarate neconstitutionale contibuie la conturarea acestui risc, a precizat Isarescu.

In opinia sa, forma la care a ajuns OUG 114, dupa modificarea prin OUG 19/2019, este o schimbare in bine, dar este mai degraba o solutie de avarie.

Guvernatorul sustine ca riscul ramane, nu doar pentru ca OUG 114 a aparut peste noapte si inaintea sarbatorilor de iarna, dar asistam si la alte schimbari legislative la care observam, la TOATE, absenta studiilor de impact in toate cazurile si lipsa consultarilor.

In final ul prezentarii sale, guvernatorul a tinut sa reaminteasca importanta stabilitatii financiare.

“Nu ma pot abtine sa reamintesc faptul ca stabilitatea financiara reprezinta un bun public de maxima importanta, cu care nu ne putem juca. Ma repet, dar nu am incotro: stabilitatea financiara este precum sanatatea - iti dai seama cat de valoroasa este abia cand o pierzi. O recuperezi greu, incomplet si ramane cu sechele”, a avertizat guvernatorul BNR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri