Atragerea si retinerea angajatilor erau proceduri mult mai simple in urma cu cativa ani pe piata HORECA, cand competitia era mai redusa, iar raportul dintre angajatii din sectorul privat versus cel public s-a schimbat, iar statul a devenit cel mai mare competitor al mediului privat, a declarat Daniel Mischie, CEO al lantului de restaurante romanesti City Grill, intr-un interviu pentru wall-street.ro.

"(In urma cu cativa ani – n.r.) Erau alte conditii de piata. Competitia, somajul, veniturile si raportul dintre angajati la privat si la stat erau diferite. Inainte era foarte bine sa lucrezi la privat. Acest lucru ne afecteaza enorm. Cel mai mare competitor pentru noi este statul. Nu este colegul de breasla, este statul. Sa lucrezi intr-un mediu privat, bazat pe indicatori de performanta, unde nu ramai daca nu ai de lucru, este diferit fata de a lucra la stat. Nivelul de beneficii si programul de lucru sunt complet diferite”, a spus Daniel Mischie.

Nu doar piata muncii s-a schimbat in ultimii ani, ci si preferintele consumatorilor, care s-au diversificat cu cat au experimentat mai mult calatorind peste hotare.

„Cu cat au calatorit mai mult, cu cat au cunoscut mai mult, preferintele clientilor au inceput sa se schimbe de la cantitate si pret mic la cantitate normala si pret proportional. In afara de asta, oamenii au nevoie de calitate si siguranta alimentara. Acum 15-20 de ani, nimeni nu intreba de alergeni. Cel mai important: clientii intreaba acum de experienta. Desi iesirea la restaurant se face de multe ori involuntar, iesim sa mancam la pranz de foarte multe ori, aceasta a devenit o experienta”, a explicat Mischie.

Mischie: Trebuie sa fim mandri de meseria noastra

Interesul in scolile de meserii, precum si investitia institutiilor statului in acest sector au scazut drastic in ultimii ani, culminand cu inchiderea scolilor de arte si meserii in timpul mandatului de ministru al Educatiei al Ecaterinei Andronescu, in 2009. Consecintele se resimt ani mai tarziu, iar in prezent, angajatorii cauta meseriasi sau specialisti in domenii care nu necesita o facultate.

Cred ca un lucru pe care societatea trebuie sa il schimbe este sa fim mandri de meseria noastra. Indiferent ce esti, coafeza, ospatar, dulgher, trebuie sa fii mandru de meseria ta. Sunt convins ca din comunism vine aceasta rusine a noastra. Era o rusine sa fii muncitor. Acum, toti trebuie sa fim ingineri, economisti, marketing manageri. Toti trebuie sa avem studii superioare, din cauza asta nici nu mai exista produse ale scolilor profesionale, institutii care te invatau meserii. Exista scoala profesionala, dar doar cu numele. Poate ca este o problema globala, nu una romaneasca”, a declarat Mischie.

Reprezentantul City Grill a explicat ca lipsa de finantare a sistemului de educatie a afectat increderea in munca de meserias.

„Cred ca programul educational a contat foarte mult. De asemenea, a contat foarte mult atitudinea societatii fata de meserii. Noi am fost foarte aproape de a face toti o facultate. Cred ca oamenii nu au mai avut incredere in meserii, ci in oportunismul de a deveni imediat economisti. Este foarte bine sa devii economist, dar nu putem fi toti economisti. Cred ca sunt cateva domenii majore in care trebuie sa investim si unul dintre acestea este educatia, 10% din PIB ar trebui alocat, maine”, a adaugat CEO-ul City Grill.

Grupul City Grill este unul dintre jucatorii romani din industria restaurantelor. Fondat in 2004, Grupul City Grill opereaza in prezent 18 restaurante, dintre care cinci restaurante City Grill, sase Trattoria Buongiorno, doua Hanul Berarilor, Hanul lui Manuc, Caru cu Bere, Pescarus, City Cafe si Beker Brau. In primele noua luni ale anului 2019, grupul romanesc de restaurante a avut o cifra de afaceri de 148 de milioane de lei.

Sursa foto: City Grill

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri